Gitaar stemmen

Als je bezig bent met leren gitaar te spelen is het ook belangrijk dat je weet hoe je de gitaar moet stemmen, vaak komt dit langs in je lessen. Zelf stemmen op het geluid kan lastig zijn daarom is het voor beginners slim om een stemapparaatje in huis te halen.

Soorten stemapparaten voor de gitaar

Een gitaar zal nog altijd het beste spelen als hij goed gestemd is. Een gestemde gitaar speelt veel prettiger en het geluid zal prettiger in de oren klinken voor zowel jezelf, de mede muzikanten en natuurlijk voor het publiek. Om de gitaar goed te stemmen en het maximale eruit te halen kun je gebruik maken van een aantal stemapparaten die speciaal ontwikkeld zijn voor de gitaar.

Handmatig stemmen

Je kun heel gemakkelijk zelf handmatig de gitaar stemmen door middel van een stemfluit of een stemvork. Vervolgens kun je met die ene snaar de andere snaren goed zetten op de gitaar. Je kunt de snaren stemmen door van laag naar hoog op 3 snaren het vijfde fret in te drukken om de snaar erop te stemmen. Voor de laatste twee overgebleven snaren gaat het achtereenvolgens om het 4de en 5de fret, zie voor meer info: http://instrumentpassie.nl/stemmen-van-een-gitaar/.

Een stemfluit

Het enige wat je hoeft te doen op de stemfluit is de gewenste toon te spelen en met een goede snaar op de gitaar breng je de snaar daarmee in overeenstemming. Mocht je geen stemfluit hebben, maar wel een piano dan kun je deze ook gebruiken om de gitaar te stemmen.
Een gemakkelijke stem applicatie http://instrumentpassie.nl/
Je kan tegenwoordig meerdere applicaties downloaden op je mobiel. Je gebruikt je mobiel als stemapparaat. Deze applicaties bestaan al langer en kun je gratis downloaden of indien je meerdere opties wilt hebben, kun je een betalende applicatie verkrijgen.

De gitaartuner

Met behulp van een gitaartuner bereik je nog altijd de beste resultaten om een gitaar snel en gemakkelijk te stemmen. Je speelt met een snaar een toon en op het display komt dan vervolgens de gespeelde toon tevoorschijn. Onmiddellijk kun je zien of die toon te laag of te hoog was. Een gitaartuner bestaan in verschillende formaten. Je kunt een gitaartuner op de tafel zetten of kleinere varianten die je op de hals van de gitaar kunt bevestigen.

Stemapparaat

Gitaar met flageoletten stemmen

De mooiste manier om veilig en snel een gitaar te stemmen is gebruik te maken van een speciale greep “flageolet”, welke handig is voor mensen die net beginnen met online gitaarles, zie: http://instrumentpassie.nl/online-gitaar-leren-spelen/gitaar-leren-spelen-voor-beginners/. De zogeheten term flageolet is een speciale greep op je gitaar waarbij je de vinger plaatst op de 5de of 7de fret. Je drukt je vinger niet in, maar wel dat de snaar aanslaat. Als je deze manier gebruikt, ontstaat er een langdurige toon en heb je beide handen vrij om vervolgens de gitaar te stemmen. Het voordeel hiervan is dat het snel is, maar een nadeel kan zijn als je niet echt toonvast bent of als de omgeving niet stil genoeg is dat je de trillingen niet goed genoeg hoort.

Nadelen voor het gebruik van een stemvork

Een stemvork is een kleine, maar handige uitvinding die nog steeds gezien wordt als een ambachtelijke manier van een gitaar stemmen. Het is tevens een goedkope manier omdat een stemvork nu eenmaal weinig geld kost, maar helaas is het nadeel van een stemvork dat je maar één toon kunt stemmen. Je krijgt maar één toontje uit de stemvork en met behulp van een stemvork moet je vervolgens alle andere snaren in de juiste toon krijgen.

Stemapparaten kunnen duur zijn

Een stemapparaat is een veilig instrumentje waarop je 100% kan vertrouwen. Omdat het snel resultaat geeft is dit een absoluut voordeel, maar een nadeel is dat echte goede stemapparaten veel geld kosten. Men kan al stemapparaten kopen vanaf €15, maar laten we eerlijk zijn dat je hier niet veel opties mee hebt dan een professioneel van €75. Gelukkig voor de professionele gitaristen kunnen de nadelen niet op tegen de talloze voordelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s